Bramborový chlebíček se sušeným ovocem
Seznam surovin
- ovoce sušené 300 gramů (nakrájené, datle, fíky, meruňky, papája, ananas, rozinky...)
- brambory 200 gramů (vařené, oloupané)
- mouka pšeničná polohrubá 180 gramů
- cukr hnědý 150 gramů
- tuk 100 gramů
- vejce 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- citronová kůra 1/2 lžičky (strouhaná)
- sůl 1 špetka
- tuk (na vymazání formy)
- strouhanka (na vysypání formy)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
V míse vyšleháme změklý tuk s polovinou hnědého cukru a žloutkem do pěny. Přišleháme jemně nastrouhané nebo prolisované brambory a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vmícháme nakrájené sušené ovoce a nastrouhanou citronovou kůru a na závěr zlehka vmícháme sníh ušlehaný z bílku, do kterého jsme ke konci zašlehali špetku soli a zbylý hnědý cukr.
Připravené těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na chlebíček, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 30 minut. Pak teplotu snížíme na 160 °C a chlebíček pečeme ještě asi 30 minut. Zda je těsto propečené zjistíme zapíchnutím špejle do jeho středu. Po vytažení musí špejle zůstat suchá a čistá, bez drobečků.
Upečený chlebíček po vychladnutí vyklopíme z formy a poprášíme ho moučkovým cukrem.
Načítám komentáře...