BRIOŠKOVÉ TĚSTO
Seznam surovin
Kvásek:
- chlebový kvas 25 gramů (z lednice)
- cukr krupice 20 gramů
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- voda 40 gramů
Těsto:
- mléko 110 gramů
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 200 gramů
- rum 20 mililitrů
- cukr krupice 60 gramů
- cukr vanilkový 20 gramů
- citronová kůra (z 1 neošetřeného citronu)
- sůl 10 gramů
- máslo 115 gramů (změklé)
- vejce 150 gramů (asi 3 kusy + všechen připravený kvásek)
Postup přípravy
1. Kvásek zadělejte 10, 12 nebo až 16 hodin předem, záleží na vašem kvasu. Čerstvě zamíchaný připomíná velmi husté těsto, zralý se zdvoj- až ztrojnásobí a jsou na něm viditelné bubliny. Pokud běžně kvas nepoužíváte, je dobré tento cyklus alespoň 2x zopakovat.
2. Připravený kvásek rozmíchejte v mléce, pak přidejte obě mouky, cukry, rum, citronovou kůru a vejce a hněťte asi 5–6 minut. Pak těsto nechte asi 20–30 minut odpočinout a znovu propracujte. Přidejte i sůl a postupně zapracovávejte i změklé máslo. V robotu bude hnětení trvat asi 15 minut, ručně déle. Hotové těsto musí být vláčné a elastické.
3. Těsto nechte kynout při pokojové teplotě 3–4 hodiny, mělo by zvýšit objem asi o polovinu. Pak je na 6–24 hodin odložte do lednice (můžete ho tam nechat i déle, bude jen trochu kyselejší). Nabízí se možnost uloupnout první den kousek těsta na koblihy a druhý den udělat závin.
Poznámka k receptu
Z tohohle těsta vytvoříte spoustu skvělých dezertů. Maškrtnica z něj dělá babku a koblihy, doporučuje ho ale i na skořicové rolky.
PŘÍPRAVA KVASU 12 HODIN, TĚSTO 4 HODINY,
Načítám komentáře...