BROSKVOVÝ DŽEM S LEVANDULÍ
Seznam surovin
- broskve 2 kilogramy (žlutomasé)
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- levandule 5 kusů (5-6 květů)
- pektin jablečný 16 gramů (citrusový)
- cukr krupice 600 gramů (600-700 g)
Postup přípravy
1. Broskve vhoďte do vroucí vody a pár minut povařte, pak je prudce zchlaďte pod ledovou vodou a oloupejte, vyjměte pecku a nakrájejte na kostičky. Dejte je do kastrolu (tedy nižší nádoba se širším dnem), přidejte citronovou šťávu, levanduli a na středním ohni vařte, dokud nezměknou.
2. Za stálého míchání (nejlépe to jde metlou) přidejte pektin smíchaný se 2 lžícemi cukru. Vařte 1 minutu, pak přidejte zbylý cukr a vařte 7 minut nebo i déle, pokud máte raději džem hustý. Rozdělte ho do čistých, vypařených sklenic a zavařte.
Poznámka k receptu
Broskev a levandule jsou sázka na jistotu, když chcete džem s originální příchutí, která ovšem uhrane každého. Jozefína o tom ví své, tyhle džemy jdou na trhu totiž na dračku.
1,8 kg
Načítám komentáře...