ČECHŘICOVÁ BUBLANINA SE ŠLEHAČKOU
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- cukr krupice 130 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- sůl 1 špetka
- smetana na šlehání 200 mililitrů
- vejce 1 kus
- třešně 500 gramů
- čechřice 1 hrst (nezralá semínka)
Postup přípravy
1. Prosátou mouku smíchejte s cukrem a práškem do pečiva, případně se špetkou soli. Přidejte smetanu, vejce a dobře promíchejte. Nešlehejte. Čechřici dobře prohlédněte, zda na ní nejsou mšice nebo jiný hmyz, nakrájejte ji na drobné kousky a zamíchejte do těsta.
2.Třešně otřete papírovou utěrkou – neomývejte je ve vodě. Těsto nalijte do pekáčku vyloženého pečicím papírem a rovnoměrně do něj třešně rozmístěte.
3. Předehřejte troubu na 200 °C, těsto v ní nechte 5 minut rychle vyběhnout a pak stáhněte a pečte ještě asi 20 minut při 160–170 °C. Nechte vychladnout, nakrájejte na řezy a podávejte s bezovou šlehačkou.
Květy bezu černého namočte do smetany a nechte macerovat v uzavřené láhvi nejlépe v lednici a přes noc. Potom květenství důkladně vymačkejte a vyhoďte a ochucenou smetanu dejte znovu do lednice řádně vychladit. Potom ušlehejte šlehačku.
Poznámka k receptu
Bublaninu s práškem do pečiva jsem se naučila dělat před dvaceti lety od sousedky Libuše. S trochou nadsázky se dá říct, že „bublaninu Líbu“ jsem tenkrát zvládala i jako kojící matka. Rozumějte jako matka, která má právě dítě u prsu a snaží se upéct svačinu pro dva další hladové syny. Tak jednoduchý je to recept. V sezoně ovoce jsem ji pekla skoro každý týden.
Načítám komentáře...