Clafoutis s židovskou třešní
Seznam surovin
- mochyně 500 gramů (lidově "židovská třešeň")
- mouka pšeničná polohrubá 5 lžic (vrchovaté lžíce)
- cukr krupice 6 lžic (vrchovaté lžíce)
- mléko 250 mililitrů
- vejce 4 kusy
- sůl 1 špetka
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Troubu předehřejeme na 200°C. Vyloupeme mochyně (židovské třešně) a dáme je stranou. Není třeba je prát, protože je chrání obal, nedostatečně okapané plody by navíc rozmáčely těsto.
V míse smícháme mouku, cukr a do důlku vyklepneme vajíčka. Přidáme špetku soli a zvolna zamícháme. Pak postupně přidáváme mléko až je těsto vláčné. Vmícháme ovoce a nalijeme do formy vyložené pečícím papírem nebo vymazané máslem. Forma by měla být mělká, aby clafoutis nebylo příliš silné.
Pečeme 30 až 40 minut. Podáváme ještě vlažné, hojně posypané moučkovým cukrem.
Poznámka k receptu
Do těsta můžeme přidat trochu vanilkového cukru nebo vyzkoušet variantu se skořicí. Ovoce do clafoutis se dává rovnou do těsta nebo se na rozdíl od naší bublaniny na dno pekáčku.
Načítám komentáře...