Třešňová bublanina
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- cukr 300 gramů
- třešně 300 gramů
- vejce 4 kusy
- mléko 1,25 decilitru
- olej 1,25 decilitru
- cukr vanilkový 1 balení
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balení
- tuk (na vymazání plechu)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání plechu)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Do mísy prosejeme mouku, přisypeme prášek do pečiva a dobře ho s moukou promícháme. V další míse utřeme dohladka žloutky s oběma druhy cukru a olejem. Po částech vmícháme mouku s práškem do pečiva, přilijeme mléko a promícháme na hladkou hmotu. Nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný hlubší plech a rovnoměrně ho rozetřeme. Pak ho posypeme omytými a odkapanými třešněmi, bublaninu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a upečeme dorůžova (asi 25 minut).
Hotovou bublaninu necháme vychladnout a před podáváním ji posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme.
Poznámka k receptu
Pokud budete péct bublaninu ve vyšší formě, nalijte do ní nejprve polovinu těsta, pokryjte ho třešněmi, zalijte zbylým těstem a na povrch rozdělte zbylé třešně.
Vynikající je i bublanina s višněmi. Postup je stejný, jako v případě bublaniny s třešněmi.
Máte-li velké a šťavnaté třešně (nebo višně), zkuste je po omytí a oschnutí obalit v polohrubé mouce. Neklesnou v těstu až na dno, ale zůstanou hezky uvnitř a bublanina nebude na spodu promáčená.
Načítám komentáře...