Babiččiny povidlové buchty
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- mléko 2,5 decilitru
- vejce 1 kus
- cukr 50 gramů
- máslo 25 gramů
- droždí 20 gramů
- citronová kůra 1 kus (z 1 citronu)
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- máslo 100 gramů (rozpuštěné, na potření)
- tuk (na vymazání)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání)
- povidla 200 gramů (švestková, na náplň)
- rum hnědý - tuzemský 3 lžíce (na náplň)
Postup přípravy
Rozdrobené droždí rozmícháme ve velké míse s trochou cukru a mouky na kašičku a necháme asi 10 minut stát. Pak přidáme mouku se zbylým cukrem, citronovou kůrou a špetkou soli, přilijeme vejce rozkvedlaná ve vlažném mléce a vlažné rozpuštěné máslo a vypracujeme hladké těsto. Zakryjeme ho
utěrkou a necháme na teplém místě asi 30 minut kynout.
Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící malé kousky a v pomoučených dlaních z nich tvoříme placičky, které rozložíme na pomoučený vál. Do středu každé dáme dvě lžičky povidel předem smíchaných s rumem, okraje těsta k sobě přitiskneme nad náplní jako raneček, buchty obrátíme, položíme
spojem dolů na vál a necháme je ještě 10 minut kynout.
Každou buchtu potřeme na vrchu i ze stran rozpuštěným máslem a naskládáme je vedle sebe do pekáče (neskládáme je těsně k sobě, protože při pečení ještě nabudou).
Pekáč vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C, po několika minutách teplotu snížíme na 190 °C a buchty dopečeme dozlatova (trvá to celkem asi 40 minut).
Načítám komentáře...