Bochánky maritozzi se šlehačkou

Seznam surovin

Těsto:

Na polevu:

Na náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Droždí nasypte do hrnku nebo misky, přilijte 125 ml vlažné vody a nechte rozpustit. Přidejte med a promíchejte. Do mísy nasypte mouku, cukr a přidejte špetku soli. Promíchejte a ve směsi udělejte důlek. Do něj dejte kousky másla, žloutek a nastrouhanou pomerančovou kůru. Přidejte rozpuštěné droždí. Promíchejte a vařečkou vypracujte těsto. Vyklopte je na lehce pomoučenou plochu a hněťte asi 5 minut, dokud není elastické. Pak je přendejte lehce pomoučené mísy a na teplém místě nechte kynout 2 hodiny. Mísu můžete přetáhnout fólií nebo přikrýt čistou utěrkou.

2. Po 2 hodinách do těsta přidejte rozinky a pinie, prohněťte, těsto rozdělte na 6 stejně velkých dílů, vyválejte do kulatých nebo oválných bochánků, ty vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem. Přiklopené utěrkou nechte znovu 30 minut kynout.

3. Bílky lehce našlehejte vidličkou, mašlovačkou důkladně a velmi pečlivě potřete bochánky a nechte je kynout další hodinu. (Pokud je potřeba, umravněte bochánky do původních tvarů, a to ještě před potíráním bílkem.)

4. Troubu předehřejte na 180 °C a bochánky pečte zhruba 20 minut, dokud nezezlátnou.

5. Mezitím, co se maritozzi pečou, udělejte polevu. Do rendlíku nalijte 50 ml vody, přiveďte k varu, přisypte cukr, nechte jej rozpustit a pak zchladnout. Cukrovým rozvarem potřete ještě horké maritozzi.

6. Smetanu ušlehejte dotuha, zcela zchladlé bochánky rozřízněte a bohatě naplňte šlehačkou. Podávejte jemně pocukrované.

Poznámka k receptu

Sladké bochánky původně dávaly dívky svým snoubencům v době půstu. Každá tak uctila jméno svého budoucího manžela. Odtud i název maritozzi odvozený od italského slova marito – manžel.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...