Borůvkové muffiny
Seznam surovin
Těsto:
- jogurt bílý 250 mililitrů (ideálně řecký)
- olej 80 mililitrů (slunečnicový, kukuřičný nebo řepkový)
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- mouka pšeničná hladká 260 gramů
- cukr krystal 100 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1,25 lžičky
- jedlá soda 1/2 lžičky
- sůl 1 špetka
- borůvky 300 mililitrů (pokud použijete mražené, před přidáním do těsta je nerozmrazujte)
- vejce 1 kus
Drobenka:
- mouka pšeničná polohrubá 25 gramů
- cukr krystal 25 gramů
- Hera 25 gramů
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 190 °C a plech na muffiny vyložte papírovými košíčky. Z hery, cukru a mouky v misce připravte prsty drobenku a odložte ji zatím do lednice. V míse lehce prošlehejte vejce, jogurt, olej a vanilkový extrakt. Ve velké míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, sodu a sůl. Opatrně přidejte borůvky a obalte je v sypké směsi. Přilijte jogurtovou směs a vše spojte do těsta. Příliš nemíchejte, v těstě mohou být klidně suché kousky, muffiny pak budou vláčné a nadýchané.
2. Pomocí dvou lžic rozdělte těsto do připravených košíčků a povrch posypte drobenkou. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 25 minut nebo dokud párátko zapíchnuté doprostřed těsta nezůstane po vytažení čisté. Před vyndáním z formy nechte muffiny 10 minut odpočinout, pak je nechte zcela vychladnout na mřížce, díky tomu košíčky pak zespoda nezvlhnou.
Poznámka k receptu
V jemném jogurtovém těstě září borůvky jako drahokamy. Dejte přednost lesním, klidně mraženým, které jsou k dostání celoročně, před těmi kanadskými.
Načítám komentáře...