Buchtičky s krémem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- cukr 70 gramů
- tuk 70 gramů (na pečení)
- mléko 2,5 decilitru (vlažné)
- žloutek 1 kus
- droždí 20 gramů
- sůl 1 lžička
- mouka (na vál)
- máslo (na pomaštění)
Na vanilkový krém:
- mléko 8 decilitrů
- vejce 2 kusy
- cukr 90 gramů
- pudinkový prášek vanilkový 60 gramů
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
V polovině vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejeme mouku se solí, do středu vyhloubíme důlek a nalijeme do něj kvásek, zbylé vlažné mléko a přidáme žloutek. Vše opatrně promícháme a hněteme vařečkou asi 5 minut. Pak přilijeme rozpuštěný tuk a dále hněteme, dokud nezískáme hladké a vláčné těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto přeložíme na pomoučený vál a rozválíme ho na plát silný asi 2 cm. Nakrájíme ho na pruhy široké asi 2 cm a ty dále rozkrájíme na čtverečky (buchtičky), které po stranách potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme do vymazaného pekáčku. Vložíme je do trouby vyhřáté na 160 °C a upečeme dozlatova.
Připravíme vanilkový krém. Pudinkový prášek a polovinu cukru rozmícháme ve třetině mléka. Zbylé mléko přivedeme k varu, přilijeme mléko s pudinkovým práškem a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí. Pak vmícháme vaječné žloutky, krém odstavíme z ohně a za občasného míchání ho necháme lehce zchladnout. Z bílků, soli a zbytku cukru ušleháme tuhý sníh a opatrně ho vmícháme do prochladlého krému.
Upečené buchtičky rozdělíme na talíře, přelijeme je vlažným krémem a ihned podáváme.
Poznámka k receptu
Vanilkový krém získá výbornou chuť a vůni, když do něj vmícháte trochu dřeně z pravého vanilkového lusku. A pro dospělé můžete přidat i trošku rumu.
Načítám komentáře...