Buchtičky s mléčnou rýží a melasou
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- cukr 70 gramů
- tuk 70 gramů (na pečení)
- mléko 2,5 decilitru (vlažné)
- žloutek 1 kus
- droždí 20 gramů
- sůl 1 lžička
- máslo (na pomaštění)
Na ozdobení:
- rýže mléčná 4 kelímky
- melasa 100 gramů
- semínka dýňová 60 gramů (loupaná)
- olej slunečnicový 1 lžíce
- jahody (nebo jiné drobné ovoce)
Postup přípravy
Droždí a lžíci cukru rozmícháme v polovině vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejeme mouku se solí, do středu vyhloubíme důlek a nalijeme do něj vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko. Přidáme zbylý cukr a žloutek, vše opatrně promícháme a hněteme vařečkou asi 5 minut. Pak přilijeme rozpuštěný tuk a dále hněteme, až vznikne hladké a vláčné těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Vykynuté těsto přeložíme na pomoučený vál a rozválíme ho na plát silný asi 2 cm. Nakrájíme ho na pruhy široké asi 2 cm a ty dále rozkrájíme na čtverečky (buchtičky), které po stranách potřeme rozpuštěným máslem a naskládáme do vymazaného pekáčku. Vložíme je do trouby vyhřáté na 160 °C a upečeme dozlatova.
Upečené buchtičky rozdělíme na talíře, doplníme je mléčnou rýží, kterou přelijeme melasou, posypeme dýňovými semínky opraženými na lžíci oleje a ozdobíme nakrájenými jahodami nebo jiným ovocem. Podáváme ihned.
Poznámka k receptu
Melasa se vyrábí z cukrové třtiny a protože je sladká a hustá, použili jsme ji v našem receptu jako mnohem zdravější náhradu cukrového sirupu.
Načítám komentáře...