Buchtičky se šodó
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 350 gramů (+na poprášení)
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 100 gramů
- vejce 1 kus
- droždí 14 gramů
- mléko 170 mililitrů
- máslo 100 gramů (+na vymazání pekáče)
Krém:
- smetana na šlehání 170 mililitrů
- vanilkový extrakt (na špičku nože)
- žloutek 2 kusy
- cukr krupice 30 gramů
- sůl 1 špetka
Na dokončení:
- máslo 1,5 lžíce
- rum 1 lžíce
- cukr krupice 3 lžíce
Postup přípravy
1. Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte cukr a vejce, rozdrobte droždí a zalijte mlékem s rozpuštěným máslem. Zadělejte ve vláčné těsto, které se nelepí ke stěnám nádoby. Povrch lehce poprašte moukou a zakryté nechte v teple vykynout, až těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem.
2. Z vykynutého těsta utvořte váleček o průměru asi 2cm a z něj odkrajujte stejně velké kousky. Tvořte z nich kuličky, každou zvlášť potřete máslem (nebo je v něm omočte), aby se neslepily, a skládejte je do tukem vymazaného pekáče.
3. Pečte je při 160°C asi 20 minut. Horké buchtičky ještě potřete směsí másla, rumu a cukru a podávejte s krémem.
4. Na krém smíchejte smetanu s vanilkou a přiveďte ji téměř k bodu varu. Nechte vychladnout a zašlehejte do ní žloutky s cukrem. Přidejte špetku soli a vařte mírným varem a za stálého šlehání, až krém zhoustne. Odstavte ho a za občasného promíchání nechte trochu zchladnout.
Načítám komentáře...