Buchtové vlnění
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- tuk 300 gramů (na pečení)
- mléko 2 decilitry
- žloutek 2 kusy
- cukr moučkový 50 gramů
- droždí 40 gramů (čerstvé)
- citronová kůra (nastrouhaná z 1 citronu)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce 1 kus (na potření)
Maková nádivka:
- mák 150 gramů (mletý)
- mléko 1/3 litru
- cukr 80 gramů
- tuk 20 gramů
- citronová kůra (strouhaná)
- skořice (mletá)
- hřebíček (mletý)
- vanilková tresť 1 kapka (popř. aroma)
Tvarohová nádivka:
- tvaroh měkký 500 gramů
- cukr 100 gramů
- máslo 50 gramů
- vejce 1 kus
- citronová kůra
- vanilkové aroma 1 kapka
Ovocná nádivka:
- jablka 250 gramů
- zavařenina meruňková 50 gramů
- cukr 30 gramů
- šťáva citronová 1 lžíce
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
Postup přípravy
Do hrnečku s trochou vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžíci cukru a lžíci mouky a kvásek necháme na teplém místě 10 minut kynout. V míse smícháme prosátou mouku se zbylým cukrem, špetkou soli a nastrouhanou kůrou, přidáme rozehřátý vlažný tuk, žloutky rozkvedlané ve zbylém vlažném mléce a vykynutý kvásek a zaděláme vláčné těsto, které necháme zakryté utěrkou na teplém místě hodinu kynout.
Těsto přeložíme na pomoučený vál, rozdělíme ho na tři stejně velké díly a každý rozválíme na obdélník velký jako dno pekáče. Každý plát potřeme jedním druhem nádivky a stočíme do rolády. Přeložíme je vedle sebe do pekáče vyloženého papírem na pečení, potřeme na povrchu rozšlehaným vejcem a tvarohovou roládu posypeme sekanými rozinkami, ořechovou nasekanými ořechy a makovou mákem.
Vlny necháme v pekáči ještě 15 minut kynout a pak je vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C. Po 5 minutách teplotu snížíme na 180 °C a vlny dopékáme 40 minut dozlatova. Po vychladnutí nakrájíme moučník na řezy.
Nádivka maková: Mletý mák podlijeme mlékem a za občasného míchání 10 minut podusíme. Přidáme cukr, tuk a ostatní suroviny, promícháme a ještě chvíli povaříme.
Nádivka tvarohová: Změklé máslo utřeme s cukrem a vejcem, směs smícháme s tvarohem a ohutíme vanilkou a citronovou kůrou.
Nádivka ovocná: Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme, promícháme je s cukrem, citronovou šťávou a skořicí. Těsto nejprve potřeme tenkou vrstvou meruňkové zavařeniny a navrch dáme jablečnou směs.
Poznámka k receptu
Pokud nesníte buchty nebo jiné kynuté moučníky čerstvé, klidně je po dokonalém vychladnutí zabalte do mikrotenové fólie či sáčku a zamrazte. Po rozmazení budou dokonce ještě lepší než čerstvé - budou měkké a vláčné a neztvrdnou tak rychle.
Načítám komentáře...