Buchtový tvarožník s blumami
Seznam surovin
- mléko 1,5 decilitru
- vejce 1 kus
- Hera 40 gramů
- cukr 20 gramů
- droždí 1/2 kostky (čerstvé)
- rum hnědý - tuzemský 1 lžíce (40%)
- sůl
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- tuk (na vymazání pekáče)
Na nádivku:
- tvaroh měkký 350 gramů (tučný)
- vejce 2 kusy
- cukr 30 gramů
- citronová kůra (nastrouhaná z půlky citronu)
- švestky 250 gramů (nebo blumy, meruňky...)
Na drobenku:
- mouka pšeničná polohrubá 300 gramů
- mouka pšeničná hrubá 50 gramů
- cukr 50 gramů
- máslo 50 gramů
Postup přípravy
Mouku smícháme s cukrem a špetkou soli, rozdrobíme do ní droždí, přidáme na kousky nakrájenou změklou heru a přilijeme rum a vejce rozkvedlané ve vlažném mléce. Těsto promícháme vařečkou, pak ho ještě dobře prohněteme na válu a necháme v míse zakryté utěrkou na teplém místě 30 minut kynout. Mezitím na náplň utřeme žloutky s cukrem a citronovou kůrou a přidáme tvaroh a sníh ušlehaný z bílků. Hrubou mouku smícháme s cukrem a máslem a prsty promneme na drobenku.
Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části (větší a menší) a obě rozválíme podle tvaru pekáče na silnější a tenčí plát. Silnější plát položíme na dno vymazaného pekáče a zvedneme okraje. Naneseme na něj tvarohovou náplň a překryjeme ji druhým tenčím plátem tak, aby se těsto na okrajích dotýkalo.
Blumy rozpůlíme, vypeckujeme, rozložíme je řeznou stranou dolů po celém povrchu buchty a pod každou dáme lžíci drobenky. Buchtu necháme ještě asi 15 minut kynout a pak ji vložíme do trouby vyhřáté na 220 °C. Po 5 minutách teplotu zmírníme na 180 °C a pečeme ještě asi 45 minut dozlatova.
Načítám komentáře...