Buchty
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- droždí 30 gramů
- mléko 250 mililitrů
- máslo 100 gramů (+ 40 g na potření buchet)
- cukr krupice 100 gramů
- žloutek 2 kusy
- sůl
- sádlo (na vymazání pekáčku a potření buchet)
- rum (na potření)
Povidlová náplň:
- švestková povidla 100 gramů
- rum 1 lžíce
- cukr moučkový 2 lžíce
Tvarohová náplň:
- tvaroh měkký 250 gramů
- cukr moučkový 70 gramů
- žloutek 2 kusy
- rozinky (podle chuti namočené v rumu)
Postup přípravy
1. Z odváženého množství surovin odeberte do misky lžičku cukru a lžíci mouky a ve směsi rozetřete droždí. Přidejte 50 ml vlažného mléka, rozmíchejte a nechte pod utěrkou vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.
2. Prosátou mouku smíchejte v míse s cukrem a solí. Máslo rozpusťte v kastrůlku, přilijte k němu mléko (tím směs získá optimální teplotu) a nalijte do mísy k mouce. Přidejte žloutky, kvásek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Na povrchu se za chvíli začnou tvořit bublinky. Z těsta udělejte kouli, uložte ji do mísy, poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo na 2 hodiny kynout. Může kynout klidně i déle. Během kynutí těsto dvakrát prohněťte.
3. Zatímco těsto kyne, připravte náplně. Povidla rozmíchejte s cukrem a rumem. Tvaroh utřete se žloutky a cukrem, přidejte rozinky předem namočené v rumu. Pekáček vymažte rozpuštěným sádlem.
4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na dva díly. Vyválejte na výšku 1 cm a nakrájejte čtverce asi 5x5 cm. Do středu každého čtverce dejte náplň, spojte k sobě protilehlé cípy a vytvořte měšec. Pečlivě utěsněte všechny spoje, buchtu otočte, pomažte sádlem a vložte do pekáče spojem dolů. Buchty ukládejte vedle sebe, ale nechte jim trochu místa na závěrečné dokynutí. Pekáč nechte ještě přikrytý 15 minut dokynout. Troubu rozpalte na 200 °C.
5. Teplotu snižte na 180 °C, pekáč vložte do trouby a pečte 45–60 minut. Hotové buchty potřete rozpuštěným máslem s rumem a nechte vychladnout v pekáči. Zchladlé vyklopte na talíř a před servírováním pocukrujte.
Načítám komentáře...