Buchty I

Seznam surovin

Těsto:

Povidlová náplň:

Náplň tvarohová:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Z odváženého množství surovin odeberte do misky lžičku cukru a lžíci mouky a ve směsi rozetřete droždí. Přidejte 50 ml vlažného mléka, rozmíchejte a nechte pod utěrkou vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut.

2. Prosátou mouku smíchejte v míse s cukrem a solí. Máslo rozpusťte v kastrůlku, přilijte k němu mléko (tím směs získá optimální teplotu) a nalijte do mísy k mouce. Přidejte žloutky, kvásek a vypracujte hladké, nelepivé těsto. Na povrchu se za chvíli začnou tvořit bublinky. Z těsta udělejte kouli, uložte ji do mísy, poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo na 2 hodiny kynout. Může kynout klidně i déle. Během kynutí těsto dvakrát prohněťte.

3. Zatímco těsto kyne, připravte náplně. Povidla rozmíchejte s cukrem a rumem. Tvaroh utřete se žloutky a cukrem, přidejte rozinky předem namočené v rumu. Pekáček vymažte rozpuštěným sádlem.

4. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte na dva díly. Vyválejte na výš- ku 1 cm a nakrájejte čtverce asi 5x5 cm. Do středu každého čtverce dejte náplň, spojte k sobě protilehlé cípy a vytvořte měšec. Pečlivě utěsněte všechny spoje, buchtu otočte, pomažte sádlem a vložte do pekáče spojem dolů. Buchty ukládejte vedle sebe, ale nechte jim trochu místa na závěrečné dokynutí. Pekáč nechte ještě přikrytý 15 minut dokynout. Troubu rozpalte na 200 °C.

5. Teplotu snižte na 180 °C, pekáč vložte do trouby a pečte 45 - 60 minut. Hotové buchty potřete rozpuštěným máslem s rumem a nechte vychlad nout v pekáči. Zchladlé vyklopte na talíř a před servírováním pocukrujte.

Poznámka k receptu

  • Tohle je léty prověřený babičkovský recept. Jediný problém je, jestli chcete buchtu z kraje, nebo z prostředku pekáče. A jestli tvarohovou, nebo s povidly.
  • Ingredience na 20 kusů.

Hodnocení: 5,0/5

Hodnotilo: 1

Vaše hodnocení: 5

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...