Buchty II

Seznam surovin

Maková náplň:

Nákupní seznam na e-mail

Postup přípravy

1. Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a rozetřete. Přidejte špetku mouky, rozmíchejte a zalijte 50 ml vlažného mléka. Promíchejte, posypte ještě špetkou mouky a nechte pod utěrkou vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut. Prosátou mouku smíchejte v míse s cukrem a solí. V rendlíku rozpusťte polovinu másla, přilijte k němu mléko a nalijte do mísy k mouce. Přidejte žloutky a kvásek. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Vytvarujte z něj bochánek, poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout na 2 hodiny. Během kynutí těsto dvakrát propracujte.

2. Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Do rendlíku nasypte mák a cukr, zalijte mlékem a přidejte máslo. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud náplň nezhoustne. Jakmile se do máku vsákne všechno mléko, rendlík stáhněte z ohně a nechte náplň vychladnout.

3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku, vyválejte na výšku 1 cm a nakrájejte z něj čtverce asi 5x5 cm. Aby těsto zbytečně neosychalo, můžete ho rozdělit na dva díly a druhou část rozválet, až bude první várka buchet zabalena a usazena

4. Do středu každého čtverce dejte náplň, spojte k sobě protilehlé cípy a vytvořte bochánek. Pečlivě utěsněte všechny spoje, buchtu otočte, pomažte rozpuštěným máslem a vložte do pekáče vymazaného máslem spoji dolů.

5. Buchty ukládejte vedle sebe, nechte jim ale dostatečné rozestupy, ještě nabudou. Pekáč s buchtami přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut dokynout.

6. Troubu rozehřejte na 180 °C, pekáč dejte do trouby a pečte 45–60 minut. Hotové buchty potřete zbylým rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a nechte vychladnout v pekáči. Zchladlé vyklopte na talíř a před podáváním pocukrujte.

Poznámka k receptu

Buchty hrají zásadní roli v našich pohádkách i ve vzpomínkách. Jen málokdo se nesnažil vyrýpnout ještě teplý bochánek z pekáče či uhádnout, který je ten makový. Připravte si pekáč těch nejvláčnějších buchet, plných skvělé náplně. Získáte tak zdatného pomocníka v boji proti podzimním plískanicím.

Nehodnoceno

Hodnotilo: 0

Zatím nebylo hodnoceno

Komentáře k receptu

Načítám komentáře...