Buchty plněné lučinou a rebarborou
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- máslo 70 gramů
- cukr 70 gramů
- mléko 2,5 decilitru (vlažné)
- žloutek 1 kus
- droždí 20 gramů
- sůl 1 lžička
- mouka (na vál)
- bílek 1 kus (na potření)
- máslo (nebo sádlo, na pomaštění)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- rebarbora 250 gramů
- sýr krémový 200 gramů (Lučina, nebo Philadelphia)
- cukr 100 gramů
- vejce 1 kus
- zázvor 30 gramů (čerstvý, oloupaný)
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
Postup přípravy
Droždí a lžíci cukru rozmícháme v polovině vlažného mléka a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku se solí, do středu vyhloubíme důlek a nalijeme do něj vzešlý kvásek. Přidáme zbylé vlažné mléko, cukr a žloutek a vše prohněteme asi 5 minut vařečkou. Pak přilijeme rozpuštěné máslo a vařečkou uhněteme hladké a vláčné těsto, které zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
V míse rozmícháme lučinu s cukrem, přidáme vejce, citronovou kůru a zázvor nastrouhaný na jemném struhadle. Vše dobře promícháme na hladký krém, do kterého na závěr vmícháme očištěnou rebarboru nakrájenou na plátky.
Vykynuté těsto přeložíme na vál posypaný moukou, rozválíme ho na plát silný asi 1,5 cm a nakrájíme na čtverce o velikosti asi 9 x 9 cm. Do středu každého čtverce dáme lžičku připravené náplně, okraje čtverců potřeme bílkem rozšlehaným se 2 lžícemi vody a těsto kolem náplně dobře uzavřeme. Buchty zakulatíme, potřeme je po stranách rozpuštěným máslem nebo sádlem a naskládáme těsně vedle sebe do vymazaného pekáčku. Necháme je ještě asi 10 minut nakynout, pak je potřeme na povrchu zbylým bílkem, vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 40 minut dozlatova. Hotové buchty pocukrujeme.
Načítám komentáře...