Buchty s mákem a švestkami
Seznam surovin
- kompot švestkový 1 sklenice (velký)
- rum 80 mililitrů
- mléko 450 mililitrů
- cukr krupice 100 gramů
- droždí 30 gramů
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- sůl
- žloutek 2 kusy
- máslo 70 gramů (rozpuštěné)
- mák 150 gramů (mletý)
- skořice (mletá)
- mouka pšeničná hladká 100 gramů (na vál)
- tuk (na vymazání pekáče)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Kompot scedíme, švestky vypeckujeme, zalejeme rumem a necháme do druhého dne macerovat.
Do 50 ml vlažného mléka vmícháme polovinu cukru, droždí a lžíci mouky a necháme vzejít kvásek. Zbývající mouku prosejeme do mísy, přidáme špetku soli, kvásek, žloutky rozmíchané ve 150 ml mléka a vlažné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, zakryjeme ho utěrkou a necháme vykynout.
Mák svaříme se zbývajícím mlékem, skořicí a zbývající polovinou cukru.
Vykynuté těsto lehce prohněteme, rozválíme na plát a nakrájíme na čtverečky. Do středu každého dáme trochu máku a rumovou švestku, zabalíme a vkládáme do vymazaného pekáče. Necháme ještě chvíli kynout a pak pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 45 minut dozlatova. Necháme je trochu vychladnout, vyklopíme a pocukrujeme.
Načítám komentáře...