Buchty s vločkami, čokoládou a banány
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 400 gramů
- pšeničné vločky 100 gramů
- máslo 80 gramů
- mléko 2,6 decilitru (vlažné)
- žloutek 1 kus
- droždí 25 gramů
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- mouka (na vál)
- bílek 1 kus (na potření)
- máslo (nebo sádlo na pomaštění)
- cukr moučkový (na posypání)
Na náplň:
- pšeničné vločky 150 gramů (nebo ovesné)
- čokoláda na vaření 100 gramů
- banány 1 kus
- cukr 60 gramů
- máslo 50 gramů
- rum 1 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
V polovině vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru a na teplém místě necháme vzejít kvásek. Mezitím do mísy prosejeme mouku se solí, přidáme vločky, které jsme předtím rozsekali v mixéru, a do středu vyhloubíme důlek. Nalijeme do něj vzešlý kvásek a zbylé vlažné mléko, přidáme žloutek a vše opatrně promícháme a hněteme vařečkou asi 5 minut. Pak přilijeme rozpuštěné máslo a dále hněteme, až vznikne vláčné těsto. Zakryjeme ho utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
Mezitím připravíme náplň. Vločky za stálého míchání zvolna opražíme na másle dozlatova a necháme vychladnout. Banán oloupeme a rozmixujeme s cukrem. Čokoládu nakrájíme na menší kostičky. Vše promícháme v míse, přidáme sůl a rum, opět promícháme a necháme asi 10 minut odpočinout.
Vykynuté těsto přeložíme na pomoučený vál a rozválíme ho na plát silný asi 1,5 cm. Nakrájíme ho na čtverce o velikosti 9 x 9 cm a do středu každého čtverce dáme plnou lžičku náplně. Okraje čtverců potřeme bílkem rozšlehaným se dvěma lžícemi vody, protější rohy nad náplní spojíme, okraje těsta k sobě přitiskneme, aby náplň nebyla vidět, buchty zakulatíme, potřeme po stranách rozpuštěným máslem nebo sádlem a naskládáme těsně vedle sebe do vymazaného pekáčku. Necháme je ještě asi 10 minut nakynout, pak je potřeme zbylým bílkem a upečeme dozlatova v troubě vyhřáté na 160 °C.
Načítám komentáře...