Burášky s mákem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 250 gramů
- máslo 45 gramů (nebo margarín)
- cukr 45 gramů
- žloutek 1 kus
- mléko 1,2 decilitru (vlažné)
- droždí 10 gramů
- citronová kůra 1 špetka (strouhaná)
- sůl (na špičku lžičky)
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- vejce (na potření)
- máslo (na potření)
- sirup řepný 2 decilitry (na přelití)
Na náplň:
Postup přípravy
Droždí rozmělníme se lžičkou cukru, 0,5 dl vlažného mléka a špetkou mouky a kvásek necháme stát na teplém místě. V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutkem. Přidáme prosátou mouku se solí, přilijeme kvásek a zbylé vlažné mléko a zpočátku promícháme vařečkou. Když se těsto začne spojovat, vyklopíme ho na vál a rukama zpracujeme hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě kynout asi 45 minut.
Mezitím v kastrůlku přivedeme k varu mléko, přisypeme mák s krupicí, osolíme a vaříme do zhoustnutí. Přimícháme cukr, necháme přejít varem a náplň necháme zchladnout.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát silný asi 1,5 cm, vykrojíme z něj kruhy o průměru asi 8 cm, do středu každého dáme lžičku náplně, okraje potřeme vejcem, kruhy přehneme na polovinu a okraje přimáčkneme. Burášky naskládáme na plech s papírem na pečení, potřeme máslem, upečeme dozlatova při 170 °C (asi 20 minut) a před podáváním je přelijeme sirupem.
Načítám komentáře...