Castagnaccio
Seznam surovin
- mouka 200 gramů (kaštanová)
- rozinky 40 gramů
- ořechy piniové 40 gramů
- olej olivový 2 lžíce
- rozmarýn 2 snítky (čerstvý)
- cukr třtinový 1 lžíce
- sůl 1 špetka
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 200°c. Dortovou formu vymažte máslem a vyložte pečicím papírem tak, aby pokryl i stěny formy. Rozinky namočte do vody. Do velké mísy prosejte kaštanovou mouku, přidejte 300 ml vody, sůl, olej, cukr a důkladně promíchejte.
2. Část pinií a rozinek odložte stranou na ozdobení. Zbylé rozinky osušte v papírové utěrce, obalte v kaštanové mouce, aby nepadly ke dnu, a nasypte spolu s piniemi do těsta. To nalijte do připravené formy, ozdobte nasekaným rozmarýnem, rozinkami, piniemi, zakápněte olivovým olejem a vložte do trouby. Pečte 20 - 30 minut a nechte vychladnout. Podávejte s ricottou či kaštanovým medem.
Poznámka k receptu
- Na tomhle toskánském koláči si pochutnávali augustiniánští mniši již v roce 1553. Pro snadnou dostupnost surovin se mu říkalo chléb chudých - „il pane dei poveri“. Do základního těsta můžete přidat i pomerančovou kůru, pinie, sušené ovoce či fenyklová semínka.
- Ingredience na dortovou formu o průměru 18 cm.
Načítám komentáře...