Citronovo-levandulový chlebíček
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 185 gramů
- cukr 170 gramů (levandulový)
- máslo 113 gramů (+na vymazání)
- podmáslí 125 mililitrů
- vejce 2 kusy (L)
- šťáva citronová 3 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 3,4 lžičky
- jedlá soda 1,4 lžičky
- sůl 1,5 lžičky
Poleva:
- cukr moučkový 100 gramů
- mléko 2 lžíce
- citron 1 kus
- citronová kůra (+limetková)
Postup přípravy
1. Formu na biskupský chlebíček vymažte máslem a vyložte pečicím papírem. Lžíci ovoněného cukru odložte stranou na ozdobu, zbylý cukr vsypte do mísy, přidejte změklé máslo a šlehejte 10 minut do světlé pěny. Po jednom přidejte vejce a důkladně zašlehejte. V jiné míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva a sodu.
2. K máslové směsi přisypte suché ingredience na střídačku s podmáslím smíchaným s citronovou šťávou. Dejte pozor, abyste těsto nepřešlehali, nevadí, pokud budou viditelné kousky nezapracované mouky. Pečením se vše krásně spojí a chlebíček bude nadýchaný a vláčný. Těsto nalijte do připravené formy, povrch uhlaďte, vložte do trouby předehřáté na 175 °C a pečte hodinu nebo pokud špejle zapíchnutá doprostřed nebude po vytažení čistá.
3. Po upečení nechte chlebíček ve formě na mřížce vychladnout, po 20 minutách ho vyklopte a odstraňte pečicí papír. Mezitím připravte polevu. Smíchejte prosátý moučkový cukr s mlékem, polevu nalijte na chlebíček a ozdobte odloženým levandulovým cukrem a najemno nastrouhanou citronovou a limetovou kůrou.
Načítám komentáře...