Citronový chlebíček s máslem I
Seznam surovin
Těsto:
- cukr krystal 200 gramů
- vejce 3 kusy
- mléko 250 mililitrů
- olej olivový 250 mililitrů (+ na vymazání formy)
- šťáva citronová (a kůra ze 2 citronů)
- mouka pšeničná hladká 300 gramů
- mák 2 lžíce
- kypřící prášek do pečiva 1 balíček
- sůl 1 špetka
Sirup na potření:
- šťáva citronová (z 1 citronu)
- cukr krystal 50 gramů
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu lehce vymažte olejem a vyložte pečicím papírem. Do mísy od robotu nasypte cukr, sůl a vejce. Šlehejte do hustého krému, trvá to asi 4 minuty. Mezitím smíchejte mléko, olej, citronovou kůru a šťávu. Nelekejte se, mléko přidáním citronové šťávy lehce zhrudkovatí, ale v těstě se pak opět rozmíchá. Směs pomalu přilévejte k našlehaným vejcím a míchejte. Stěrkou opatrně vmíchejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a mákem. Nemíchejte příliš, abyste nevyhnali z těsta vzduch, chlebíček by pak nebyl tak nadýchaný.
2. Těsto nalijte do připravené formy a povrch uhlaďte. Vložte do vyhřáté trouby a pečte 55 minut. Zatímco se chlebíček peče, svařte v kastrůlku citronovou šťávu s cukrem na sirup. Ihned po vyndání z trouby chlebíček potírejte sirupem tak dlouho, dokud ho všechen nespotřebujete. Před vyklopením z formy nechte chlebíček 5 minut odpočinout.
Poznámka k receptu
- Náš redakční vítěz - nejlepší moučník, který jsme za poslední dobu ochutnali. A ještě ke všemu jde o nesmírně jednoduchý recept ze surovin, které máte doma.
- Ingredience na 1 formu.
Načítám komentáře...