Dozlatova upečené buchty
Seznam surovin
Těsto:
- mléko 250 mililitrů
- cukr krystal 3 lžíce
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- kvasnice 20 gramů
- cukr vanilkový 1 kus
- máslo 100 gramů
- vejce 1 kus
- žloutek 1 kus
- citronová kůra (z 1 citronu)
- sádlo 100 gramů (domácí na vymazání)
- vejce 1 kus (na pomašlování)
- sůl 1 špetka
Tvarohová náplň:
- tvaroh 250 gramů (měkký tučný)
- žloutek 2 kusy
- cukr vanilkový 1 kus
- cukr moučkový 50 gramů
- citronová kůra
- rozinky 50 gramů
- rum 50 mililitrů
Maková náplň:
- mák 100 gramů (mletý)
- mléko 100 mililitrů
- máslo 1 lžíce
- cukr moučkový 30 gramů
- cukr vanilkový 1 kus
- rum 1 lžíce
- skořice 1/2 lžičky
- hřebíček 1 kus (mletý)
Postup přípravy
1. Do vlažného mléka (asi 50 ml) nasypte trochu cukru, mouky a rozdrobené kvasnice a nechte vzejít kvásek. Na teplém místě by to nemělo trvat déle než asi 10 minut. Mezitím do mísy prosejte zbylou mouku, přidejte zbytek cukru, vanilkový cukr, vlažné rozpuštěné máslo, vejce, žloutek, citronovou kůru a zbytek mléka. Nakonec přimíchejte kvásek a špetku soli.
2. Těsto důkladně v míse vypracujte velkou vařečkou nebo za pomoci hnětače. Správně zadělané těsto poznáte podle toho, že je hladké, lesklé a nelepí se. Mísu přikryjte utěrkou a těsto nechte na teplém místě vykynout. Během kynutí, které bude trvat asi 2 hodiny, ho můžete alespoň jednou lehce promíchat, což podpoří kynutí a těsto bude ještě jemnější a nadýchanější.
3. Náplně: Než těsto vykyne, připravte si náplně. Tvarohová: Tvaroh smíchejte se žloutky, oběma cukry, citronovou kůrou a rozinkami, předem namočenými v rumu. Maková: Mletý mák za stálého míchání povařte s mlékem na mírném ohni asi 15 minut, dokud zcela nezměkne a nenabobtná. Přidejte máslo, oba cukry a rum. Podle chuti dochuťte troškou mletého hřebíčku a skořice.
4. Z kynutého těsta na pomoučeném válu utvořte tolik dílů, kolik chcete udělat buchet. My jsme jich do klasického pekáčku umístili po třech v osmi řadách, tedy celkem 24.
5. Před plněním si připravte mašlovačku a v misce nechte rozpustit sádlo či jiný tuk. Jednotlivé buchty plňte náplněmi.
6. Vytvářejte z nich balíčky o průměru asi 5 cm a klaďte je na pekáč spojem ke dnu. Boky buchet vydatně pomašlujte sádlem, aby se neslepily.
7. Když je pekáček plný, nechte buchty na teplém místě ještě asi 15 - 20 minut dokynout a pak teprve jejich povrch pomašlujte prošlehaným vejcem. Dejte do trouby předehřáté na 180 °C upéct dozlatova, asi 30 - 40 minut.
Načítám komentáře...