Hot cross buns I
Seznam surovin
Briošky:
- rozinky 100 gramů (sušené)
- brusinky 60 gramů (sušené)
- vanilkový lusk 1/2 kusu
- mouka pšeničná hladká 370 gramů
- droždí sušené 8 gramů
- cukr krystal 45 gramů
- sůl 9 gramů
- vejce 4 kusy
- mléko 60 mililitrů (plnotučné)
- máslo 165 gramů (změklé)
- vejce 1 kus (rozšlehané)
- mléko 1 lžíce (na potření)
- máslo (na vymazání pekáče)
Poleva:
- cukr moučkový 260 gramů
- skořice 1/4 lžičky (mletá)
- kardamom 1/4 lžičky (drcený)
- mléko 40 gramů
Postup přípravy
1. Ovoce zalijte horkou vodou a nechte stát 5 minut. Pak je sceďte a osušte.
2. Smíchejte mouku a droždí, přidejte ostatní suroviny na těsto kromě másla (cukr, sůl, vejce, mléko, semínka z vanilky) a pomocí robotu s hnětacím hákem zpracujte těsto. Pracujte na nejnižší rychlost 5 minut. S hnětením pokračujte ještě asi 15 minut a postupně přidávejte po kouskách změklé máslo. Než se spojí se zbytkem těsta, bude to chvíli trvat. Nakonec ale vznikne hladké, lesklé a nelepivé těsto.
3. Těsto nechte 45 minut odpočinout, pak z něj na pracovní ploše rukama vytvarujte obdélník a posypte ho ovocem. Plát těsta několikrát přeložte a ovoce do něj zapracujte.
4. Těsto nechte odležet a nakynout dalších 45 minut, pak je opět roztáhněte a několikrát přeložte. Teď už můžete vytvarovat briošky: těsto rozdělte na 12 kusů (asi po 80 g), tvarujte bochánky tak, aby byly shora kulaté a spoje či nerovnosti zůstaly na spodu. Skládejte je spojem dolů do vymazaného pekáče o velikosti 20x30 cm, upečené je pak budete od sebe odlamovat jako buchty. Pokud chcete jednotlivé kulaté bochánky, rozmístěte je na plech vyložený pečicím papírem. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout 60 minut.
5. Rozehřejte horkovzdušnou troubu na 160 °C (elektrickou na 180 °C). Bochánky potřete rozšlehaným vejcem s mlékem, pečte 17 - 22 minut do zlatohněda a nechte vychladnout.
6. Než vychladnou, připravte si polevu z mléka, cukru a koření. Polevou pak naplňte cukrářský sáček a udělejte na každé briošce kříž.
Poznámka k receptu
Tradiční velikonoční pečivo v anglosaských zemích se zdobí cukrovou polevou, která se nanáší do tvaru kříže.
Načítám komentáře...