Jidáše I
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů
- mléko 250 mililitrů
- droždí sušené 1 balíček
- sůl 1 špetka
- cukr krupice 100 gramů
- citronová kůra (z 1 citronu)
- žloutek 3 kusy
- máslo 120 gramů (rozpuštěné)
- vejce 1 kus (na potírání)
- mléko 1 lžíce (na potírání)
- mandle (plátky na ozdobení)
- med (k podávání)
- rum (k podávání)
Postup přípravy
1. Mouku se špetkou soli prosejte do mísy, přidejte cukr, uprostřed udělejte důlek a vlijte do něj vlažné mléko. Do tekutiny nasypte či rozdrobte droždí, přidejte žloutky a nastrouhejte citronovou kůru. Nakonec vlijte rozpuštěné vlažné máslo a vypracujte vláčné těsto. Postaru, vařečkou vám to zabere asi 10 minut, ale použít můžete i robot s hnětacím hákem.
2. Hotové těsto poprašte moukou, zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě vykynout, zhruba po hodině a půl by mělo zdvojnásobit objem.
3. Z vykynutého těsta oddělujte kousky po 50 g a na lehce pomoučněné ploše vyválejte prameny asi centimetr silné a 25 cm dlouhé. Ty pak stáčejte jako spirály, esíčka, smyčky, ale můžete tvořit také figurální motivy.
4. Jidáše nechte ještě asi 30 minut kynout na plechu pokrytém pečicím papírem, mezitím předehřejte troubu na 180 °C. Vykynuté pečivo potřete vejcem promíchaným s mlékem nebo rumem, posypte mandlemi a pečte 15 - 20 minut dozlatova. Podávejte potřené medem, který můžete promíchat s trochou rumu.
Poznámka k receptu
- Jmenují se po zrádci Jidášovi a mívají tvar symbolizující provaz, na němž se Jidáš oběsil. Někde se stáčejí do spirály, jinde do smyčky. A potírají se medem - ten podle pověry chránil proti hadímu uštknutí.
- Ingredience na 20 kusů.
Načítám komentáře...