Kořeněná jablková buchta
Seznam surovin
Na karamelovou omáčku:
- máslo 200 gramů (pokojové teploty nakrájeného na kostičky + na vymazání )
- cukr krupice 200 gramů (přírodní zlatý)
- melasa 2 lžíce
- skořice 1 lžička (mletá)
- zázvor 1 lžička (mletý)
- hřebíček 1 špetka (mletý)
- smetana 3 lžíce (hustá sbíraná nebo 18% )
Na těsto:
- jablka 7 kusů (středně velkých křupavých jablek, jako je Coxova reneta nebo Braeburn, rozkrojených na čtvrtky a bez jádřince )
- máslo 125 gramů (pokojové teploty)
- cukr krupice 125 gramů (přírodní zlatý)
- vejce 2 kusy (velká)
- mouka 125 gramů (samokypřicí, prosátá, nebo běžná hladká se 2 lžičkami prášku do pečiva )
- jedlá soda 1/2 lžičky
- cider 200 mililitrů
- pomeranče 2 kusy
Postup přípravy
Dno a boky kulaté formy o průměru 24cm vymažte máslem a vyložte papírem na pečení. Troubu si předehřejte na 180°C. Kostičky másla na omáčku dejte do kastrolu dost velkého na to, aby se do něj později vešla všechna jablka v jedné vrstvě. Do kastrolu dejte cukr, melasu a koření a vše uveďte pozvolna do varu. Snižte plamen a zlehka vařte za občasného promíchání, až omáčka začne houstnout. Buďte opatrní, protože karamel bude velmi horký a umí ošklivě popálit. Pak přidejte kousky jablek a několik minut nechte vařit, zatímco budete připravovat těsto, ale jablka hlídejte a občas promíchejte, aby se nepřichytila.
Na těsto zpěňte máslo s cukrem, pak přidejte vejce jedno po druhém a vždy dobře zatřete. Poté zatřete i polovinu mouky, sodu a cider. Bude to vypadat, jako že se těsto srazí, ale nebojte se a míchejte dál. Pak přidejte zbylou mouku a kůru z pomerančů a ještě promíchejte.
Připravenou formu postavte na plech vyložený pečicím papírem (pro případ, že by jí prosákl horký karamel). Na dno formy dejte jablka v karamelu v pokud možno rovnoměrné vrstvě. Zbylý karamel v kastrolu si dejte stranou na později. Pak na jablka nalijte těsto a formou potřeste, aby se těsto rozložilo. Formu na plechu vložte do trouby na střední příčku a pečte 35 až 40 minut. Do středu buchty vpíchněte po 35 minutách špejli, pokud na ní po vytažení neulpí kousky neupečeného těsta, je upečeno, jinak pečte ještě dalších 5 minut.
Upečenou buchtu nechte 10 minut chladnout (ne déle, nebo nepůjde vyklopit). Zbylý karamel prohřejte na mírném plameni a zlehka do něj zamíchejte smetanu. Vraťte se k buchtě, odstraňte případný vyteklý karamel, aby vás nepopálil, pak na formu položte talíř, na kterém budete podávat, a formu rychle a bez váhání obraťte. Sejměte formu, buchtu nakrájejte a podávejte zakápnutou zbývající lepkavou smetanovou karamelovou omáčkou.
Poznámka k receptu
Tahle mírně lepivá, pružná, úžasná buchta je mojí poctou městu Bristol. Zdokonalil jsem ji tam tím, že jsem si vypůjčil všechna koření, která mi jedna tamní rodina z Guyany dala do jejich neuvěřitelného dušeného masa, a použil je, abych této jinak klasické jablečné buchtě dodal výbušnou chuť. Všechna ta koření se k nám dostala přes Bristol v koloniálních dobách a dnes je máme v tolika a v tak oblíbených jídlech. Do buchty můžete klidně použít i hrušky, kdoule nebo broskve. Recept je to flexibilní. Jestli nemáte melasu, dejte tam lžíci zlatého sirupu nebo karamelu, poslouží stejně.
Načítám komentáře...