Kynuté buchty s mákem
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- mléko 250 mililitrů (plnotučné vlažné)
- máslo 200 gramů
- cukr krupice 100 gramů
- droždí 30 gramů
- žloutek 2 kusy
- rum hnědý - tuzemský 40 mililitrů
- sůl 1 špetka
Maková náplň:
- mák 200 gramů (mletý)
- mléko 360 mililitrů (plnotučné)
- cukr krupice 80 gramů
- máslo 1 lžíce
Postup přípravy
1. Do menší misky rozdrobte droždí, přidejte lžičku cukru a rozetřete. Přidejte špetku mouky, rozmíchejte a zalijte 50 ml vlažného mléka. Promíchejte, posypte ještě špetkou mouky a nechte pod utěrkou vzejít kvásek. Trvá to asi 10 minut. Prosátou mouku smíchejte v míse s cukrem a solí. V rendlíku rozpusťte polovinu másla, přilijte k němu mléko a nalijte do mísy k mouce. Přidejte žloutky a kvásek. Vypracujte hladké, nelepivé těsto. Vytvarujte z něj bochánek, poprašte troškou mouky, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout na 2 hodiny. Během kynutí těsto dvakrát propracujte.
2. Zatímco těsto kyne, připravte náplň. Do rendlíku nasypte mák a cukr, zalijte mlékem a přidejte máslo. Přiveďte k varu, stáhněte plamen a na mírném ohni za stálého míchání vařte, dokud náplň nezhoustne. Jakmile se do máku vsákne všechno mléko, rendlík stáhněte z ohně a nechte náplň vychladnout.
3. Vykynuté těsto vyklopte na pomoučenou pracovní desku, vyválejte na výšku 1 cm a nakrájejte z něj čtverce asi 5x5 cm. Aby těsto zbytečně neosychalo, můžete ho rozdělit na dva díly a druhou část rozválet, až bude první várka buchet zabalena a usazena v pekáči.
4. Do středu každého čtverce dejte náplň, spojte k sobě protilehlé cípy a vytvořte bochánek. Pečlivě utěsněte všechny spoje, buchtu otočte, pomažte rozpuštěným máslem a vložte do pekáče vymazaného máslem spoji dolů.
5. Buchty ukládejte vedle sebe, nechte jim ale dostatečné rozestupy, ještě nabudou. Pekáč s buchtami přikryjte utěrkou a nechte ještě 20 minut dokynout.
6. Troubu rozehřejte na 180 °C, pekáč dejte do trouby a pečte 45–60 minut. Hotové buchty potřete zbylým rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a nechte vychladnout v pekáči. Zchladlé vyklopte na talíř a před podáváním pocukrujte.
Poznámka k receptu
Kynuté těsto leckdo považuje za složité a bojí se chyb, které může udělat. Přitom to není žádná věda. Stačí fungující recept, teplo a čas. Pusťte se do něj, tyhle buchty se zaručeně povedou.
Načítám komentáře...