Kynuté buchty s marmeládou
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- švestková povidla 300 gramů (nebo hustá marmeláda)
- mléko 3 decilitry
- cukr 40 gramů
- žloutek 1 kus
- droždí 20 gramů (čerstvé)
- citronová kůra 1/2 lžičky
- máslo 80 gramů
- sůl 1 lžička
- mouka pšeničná polohrubá (na posypání těsta)
- máslo 70 gramů (na potření buchet před pečením)
Postup přípravy
Mouku prosejeme. V hrnku nebo misce s menším množstvím vlažného mléka rozmícháme droždí, přidáme několik lžic mouky, lžičku cukru, promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme zbylou mouku, cukr a sůl, přilijeme zbylé vlažné mléko, vzešlý kvásek, žloutek, rozpuštěný vlažný tuk a citronovou kůru a mícháme vařečkou, dokud se těsto nespojí. Dobře zpracované těsto tvoří vzduchové bubliny a snadno je setřeme ze stěn mísy. Jemně je poprášíme moukou, zakryjeme čistou utěrkou a dáme na teplé místo kynout. S těstem můžeme začít pracovat ve chvíli, kdy zdvojnásobí objem.
Vykynuté těsto zlehka vyválíme na plát asi 2 cm silný a rozkrájíme jej na 20 dílků. Do středu každého dáme lžičku marmelády, zabalíme a zakulatíme a necháme znovu asi 20 minut kynout. Pekáček vytřeme tukem a buchty do něj rovnáme těsně vedle sebe spojem dolů. Každou buchtu potíráme ze stran rozpuštěným máslem. Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 165 °C a buchty pečeme asi 30 minut.
Ingredience jsou rozepsány na 20 buchet.
Poznámka k receptu
Všechny suroviny si připravte předem na pracovní desku, abyste těsto zadělávali ze surovin o stejné pokojové teplotě.
Načítám komentáře...