Kypré buchty s vánoční nádivkou
Seznam surovin
- máslo 3 lžíce (na vymazání pekáčku a na potírání buchet )
- mouka pšeničná hladká 1 hrst (na vál)
Na těsto:
- mouka pšeničná polohrubá 520 gramů
- mléko 2,8 decilitru (vlažné )
- máslo 75 gramů (rozpuštěné )
- cukr 60 gramů
- droždí 40 gramů
- žloutek 2 kusy
- sůl 1 špetka
Na nádivku:
- jablka 3 kusy (oloupaná, bez jader)
- tvaroh měkký 200 gramů
- rozinky 60 gramů (omyté)
- cukr moučkový 40 gramů
- bílek 1 kus
- šťáva citronová 2 lžičky
- citronová kůra 1/2 lžičky
- skořice 1 lžička (mletá)
Postup přípravy
Do misky dáme lžíci mouky, droždí a trošku cukru, rozetřeme a zalijeme 3 lžícemi vlažného mléka. Připravený kvásek necháme v misce zakryté utěrkou na teplém místě vzejít. Do větší mísy na těsto prosejeme zbylou mouku se špetkou soli, uprostřed uděláme důlek a nalijeme do něj žloutky. Přisypeme zbylý cukr, přidáme kvásek, máslo a pomocí vlažného mléka zaděláme vláčné nelepivé těsto. Těsto poprášíme trochou mouky, překryjeme čistou utěrkou a necháme v teple asi hodinu kynout.
Tvaroh prošleháme s cukrem a bílkem a vmícháme rozinky a citronovou kůru. Jablka nahrubo nastrouháme, promícháme se skořicí a pokapeme citronovou šťávou.
Vykynuté těsto znovu prohněteme a vyklopíme na pomoučený vál. Rozválíme ho na plát silný 1 cm a rozkrájíme na čtverečky. Na střed každého čtverce dáme lžičku tvarohové nádivky a trochu ochucených jablek. Cípy spojíme přes sebe a rukama vytvarujeme buchty. Každou buchtu potřeme ze všech stran máslem a naskládáme je do máslem vymazaného pekáčku. Buchty necháme ještě 10 minut v teple kynout a poté pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 35 minut dozlatova.
Poznámka k receptu
Místo čerstvých jablek můžete do buchet přidat jablková povidla nebo koupenou směs Strouhaná jablka na závin.
Načítám komentáře...