Mrkvové zelňáky
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 500 gramů (+na posypání)
- sůl
- droždí 40 gramů
- mléko 200 mililitrů
- cukr krupice 1 lžíce
- žloutek 2 kusy
Náplň:
- mrkev 4 kusy
- mák (pomletý)
- cukr moučkový 2 lžíce
- sůl
- máslo 50 gramů (+ na potření)
Postup přípravy
1. Z mouky se špetkou soli, droždí, mléka, cukru a žloutků zadělejte těsto (řidší než na buchty a hustější než na lívance) a nechte ho vykynout.
2. Na moukou posypané pracovní ploše ho pak rozválejte na placku o výšce asi 1cm. Sklenicí nebo kulatým vykrajovátkem z ní vykrajujte placky.
3. Najemno nastrouhanou mrkev s mákem, cukrem a špetkou soli asi 3 minuty poduste na másle. Nechte ji zchladnout a pak ji lžící klaďte na placky. Přeložte je a okraje pevně stiskněte, aby náplň nevytekla.
4. Pečte při 180 °C, až těsto zpevní a zezlátne. Upečené „zelňáky“ potřete rozpuštěným máslem.
Načítám komentáře...