Sladké hráškové muffiny
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 1 hrnek
- mouka celozrnná 1/2 hrnku
- kypřící prášek do pečiva 2 lžičky
- hrášek zelený 340 gramů
- olej 0,4 hrnku (+ na vymazání formiček)
- vejce 1 kus
- cukr krystal 1 hrnek
- mléko 0,4 hrnku
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- čokoláda bílá 85 gramů
Drobenka:
- mouka pšeničná hladká 0,4 hrnku
- cukr krystal 2 lžíce (+1 lžička zeleného cukru)
- skořice 0,4 lžičky (mletá)
- máslo 2 lžíce
Postup přípravy
1. Drobenka: V menší misce smíchejte dohromady mouku, cukr a skořici. Přidejte na kousky nakrájené vychladlé máslo a promněte rukama, až se vše spojí v drobivou hmotu. Uložte drobenku do chladničky.
2. Promíchejte v míse obě mouky s práškem do pečiva.
3. Hrášek povařte asi 2 minuty v páře nebo ho vhoďte do vroucí vody. Po 2 minutách slijte a ještě horký ho rozmixujte na hladkou pastu. Přilijte olej a pořád mixujte, až nezůstanou žádné větší kousky.
4. Předehřejte troubu na 160 °C a formičky na muffiny zlehka vymažte olejem (nebo použijte papírové košíčky).
5. Smíchejte dohromady hráškové pyré, lehce prošlehané vejce, cukr, mléko a vanilku. Bílou čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo v mikrovlnce a přidejte ji k pyré.
6. Pyré s čokoládou a vejci dobře promíchejte s moučnou směsí. Rozdělte těsto rovnoměrně do osmi muffinových formiček, posypte hojně drobenkou a vložte do trouby na 20 - 25 minut.
Poznámka k receptu
Rozmixovaný hrášek můžete pro větší jemnost ještě propasírovat přes síto. Zelený cukr je v receptu pouze pro barvu a není nezbytný, lze ho však zakoupit například na www.toppotraviny.cz.
Načítám komentáře...