Sobí muffiny
Seznam surovin
Na těsto:
- máslo 180 gramů (změklé)
- cukr hnědý 180 gramů
- vejce 3 kusy
- vanilkové aroma 1 lžička
- skořice 3/4 lžičky (mletá)
- koření do perníku 2 lžičky
- mouka pšeničná polohrubá 180 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
- mléko 2 lžíce
- višně kandované 100 gramů (nasekané)
Na potření:
- tvaroh měkký 250 gramů (polotučný)
- med 2 lžíce
Kromě toho:
- minipreclíky 12 kusů (slané)
- marcipán 15 gramů (bílý)
- mák 1 lžička (nemletý)
- bonbony 12 kusů (červené, např. lentilky)
Postup přípravy
Tvaroh na potření vložíme do síta vyloženého plátýnkem a necháme ho alespoň 2 hodiny odkapat.
V míse ušleháme elektrickým šlehačem změklé máslo s cukrem do nadýchané pěny (trvá to asi 7 minut). Jedno po druhém do ní zašleháme vejce, vmícháme vanilkové aroma, skořici a perníkové koření. Přimícháme prosátou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli a nakonec mléko.
Připravíme si 12 formiček na muffiny, vyložíme je bílými papírovými košíčky, rozdělíme do nich těsto a posypeme ho nasekanými kandovanými višněmi. Vše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 18 – 20 minut. Pak zkusíme do středu těsta zapíchnout špejli a pokud zůstane po vytažení suchá a čistá, jsou muffiny upečené a necháme je vychladnout.
Odkapaný tvaroh smícháme s medem, na každý muffin navršíme kopeček a vypouklou stranou lžičky ho dotvarujeme.
Preclíky namočíme krátce do studené vody, rozložíme je na prkénko a počkáme, až zvlhnou tak, aby při krájení nepraskaly. Pak je rozkrojíme na půlky a vždy dvě půlky zapíchneme do muffinů jako rohy. Z bílého marcipánu utvoříme 24 malých kuliček, přilepíme je na muffiny jako oči a do každé ještě opatrně vmáčkneme zrníčko máku. Nakonec na muffiny přitiskneme červené bonbóny jako čumáčky.
Poznámka k receptu
Muffiny si můžete upéct předem. Po vychladnutí je uložte do vhodné nádoby na suchém místě, kde vydrží několik dnů. Před podáváním je pak potřete krémem a dozdobte.
Načítám komentáře...