Vločkové bochánky
Seznam surovin
- mouka žitná 1 lžíce
- voda 4 decilitry
- ovesné vločky 250 gramů (umleté)
- pohankové vločky 50 gramů
- droždí 1 kostka
- cukr 1 lžička
- sůl
- mouka (na vál)
- ovesné vločky 5 lžic (na posypání)
- semínka slunečnicová 2 lžíce (na posypání)
Postup přípravy
Ve vhodné nádobě smícháme 2 dl vlažné vody s rozdrobeným droždím, lžičkou cukru a lžící mouky a kvásek necháme na teplém místě vzejít.
V míse smícháme zbylou mouku s mletými ovesnými vločkami a trochou soli a kmínu.
Pohankové vločky zalijeme zbylými 2 dl vroucí vody a necháme asi 5 minut stát. Pak je zapracujeme spolu se vzešlým kváskem do moučné směsi a vzniklé těsto necháme asi 1 hodinu kynout na teplém místě.
Z vykynutého těsta utvoříme na pomoučeném válu malé bochánky, které necháme znovu 30 minut kynout. Pak je přeneseme na plech vyložený papírem na pečení, potřeme je na povrchu studenou vodou a posypeme celými vločkami a slunečnicovými semínky. Vložíme je do trouby vyhřáté
na 220 °C, po 5 minutách snížíme teplotu na 180 °C a pečeme ještě asi 20 minut dozlatova.
Načítám komentáře...