CITRONOVÁ MARMELÁDA S VANILKOU A ČERNÝM PEPŘEM
Seznam surovin
- citron 2 kilogramy (v bio kvalitě)
- cukr krystal 1,5 kilogramu
- vanilkový lusk 1 kus
- pektin jablečný 10 gramů (není podmínkou)
- pepř 2 lžíce (čerstvě mletý)
- voda (studená)
- sáček (z čistého plátna)
Postup přípravy
1. Citronovou kůru vydrhněte kartáčkem. Pak citrony oloupejte škrabkou tak, abyste získali co nejtenčí žlutou vrstvu bez bílého podkladu. Oloupané citrony rozkrojte na poloviny a vymačkejte z nich šťávu. Zbudou bílé, vymačkané půlky, dvě si schovejte, rozkrájejte je na menší kusy a dejte do plátěného sáčku nebo zabalte do gázy.
2. Vymačkanou šťávu zvažte (její množství se v závislosti na odrůdě citronů hodně liší) a polovinu její hmotnosti dolijte studenou vodou.
3. Citronovou kůru nakrájejte na úzké proužky. Na 1 kg tekutiny dejte maximálně 300 g kůry. Kůru smíchejte s citronovou šťávou, kterou jste naředili vodou, a nechte přes noc louhovat v hrnci pod pokličkou. Do hrnce pod pokličku také vhoďte pytlík s bílou kůrou (obsahuje velké množství pektinu a pomůže marmeládě k lepší konzistenci).
4. Druhý den přiveďte směs kůry a šťávy k varu a vařte (včetně sáčku s bílou kůrou) na mírném stupni, dokud kůra zcela nezměkne. Sáček s bílou kůrou občas zmáčkněte vařečkou. Uvolní se z ní slizovitá hmota – rozvařený pektin. Dobře uvařenou kůru poznáte tak, že se začíná rozpadat a zprůhlední, není tvrdá na skus, spíš rozvařená. Bude to trvat asi 1 hodinu a celou dobu by směs měla jemně probublávat. Vysoký var způsobí velký odpar tekutiny a také zbytečné napěnění.
5. Máte-li, přidejte do cukru pektin, dobře promíchejte a teprve poté ho postupně za stálého míchání přidejte k vroucí citronové hmotě. Budete-li vařit bez pektinu, připravte se na to, že marmeládu budete po přidání cukru vařit déle a v důsledku karamelizace cukru ztmavne. S přidaným pektinem stačí marmeládu po přidání cukru povařit asi 10 minut a můžete vypnout sporák. Bez pektinu vytrvejte, dokud vám kapka marmelády na studeném talířku netuhne.
6. Vytáhněte sáček s bílou kůrou. Vyškrábněte zrníčka z vanilkového lusku a dobře je promíchejte s ještě horkou marmeládou tak, aby nezůstala ve velkých černých shlucích. Nakonec vmíchejte čerstvě namletý černý pepř. Pepř umelte nahrubo, lépe vynikne v textuře marmelády a nezakalí tolik její žlutou barvu.
7. Než budete marmeládu plnit do skleniček, nechte ji 15 minut zchladnout, aby kůra nevystoupala pod víčko. Zbylý vanilkový lusk nakrájejte na kousky, do každé skleničky vložte kousek a pak ho zalijte marmeládou. Vanilka se tak v chuti citronu a pepře lépe prosadí.
Poznámka k receptu
Odrůdy citronu se hodně liší tvarem i chutí. Jsou různě kyselé a mají různě hořkou kůru, která je pro výslednou chuť marmelády určující. Protože hořkost výrazně ovlivňuje bílá hmota pod žlutou kůrou, rozhodli jsme se tuto marmeládu vyrobit druhým – časově náročnějším – postupem. Citronová marmeláda ale za tu práci stojí. Díky odstranění bílé části kůry bude čirá, méně hořká, o to víc pak vyniknou tóny přidané vanilky a pepře.
Načítám komentáře...