Citronová minižemlovka s jablky
Seznam surovin
- mléko 2 decilitry
- houska 2 kusy (celozrnná)
- vejce 1 kus
- cukr moučkový 1 lžíce
- máslo (na vymazání formiček)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formiček)
Na krém:
- tvaroh 160 gramů (krémový, nízkotučný, ve vaničce)
- med 2 lžíce
- žloutek 1 kus
- pudinkový prášek vanilkový 1 lžíce
- šťáva citronová 1 lžíce
- citronová kůra (nastrouhaná, na špičku nože)
Na jablka:
- jablka 2 kusy
- víno bílé 4 lžíce
- med 1 lžíce
- citronová kůra (nastrouhaná, na špičku nože)
Postup přípravy
Mléko smícháme s cukrem a vejcem. Do této směsi namočíme housky nakrájené na plátky a necháme je nasáknout. Pak namočené plátky rozložíme na dno čtyř vymazaných a vysypaných kulatých formiček a trochu je umačkáme prsty.
V míse vyšleháme tvaroh s pudinkovým práškem, medem, žloutkem, citronovou šťávou a kůrou. Krém rozdělíme do formiček na plátky housek, vložíme je do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova.
Na pánvi rozpustíme med, přidáme oloupaná, jádřinců zbavená a na malé kostičky nakrájená jablka a krátce je opečeme. Přilijeme bílé víno a několik lžic vody a pomalu dusíme, až se téměř všechna tekutina odpaří. Nakonec vmícháme citronovou kůru, jablka rozdělíme na upečené minižemlovky a podáváme je ještě teplé.
Poznámka k receptu
Pokud si občas dovolíte malý prohřešek v jinak dietním jídelníčku, ozdobte si žemlovku kopečkem čerstvě ušlehané šlehačky.
Načítám komentáře...