Čokoládové clafoutis s třešněmi
Seznam surovin
- třešně 600 gramů
- cukr 125 gramů
- mouka pšeničná hladká 80 gramů
- vejce 4 kusy
- žloutek 2 kusy
- mléko 1,5 decilitru
- smetana na šlehání 0,7 decilitru
- čokoláda bílá 50 gramů
- kakao 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- máslo (na vymazání formy)
- mouka pšeničná hrubá (na vysypání formy)
- cukr moučkový (na posypání)
Postup přípravy
Třešně zbavíme stopek, opláchneme je pod tekoucí vodou, vypeckujeme a necháme odkapat v sítu. Vhodnou formu nebo vyšší pekáček vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou (nebo ji vyložíme papírem na pečení a nemusíme ji již vymazávat a vysypávat).
V míse smícháme mléko se smetanou ke šlehání, přidáme celá vejce a žloutky, hladkou mouku, kakao, cukr a špetku soli a vařečkou vše důkladně promícháme, až vznikne hladké řidší těsto.
Odkapané třešně rozložíme na dno připravené formy a přelijeme je těstem. Povrch posypeme bílou čokoládou nakrájenou na drobné kousky, vše vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 35 - 40 minut.
Hotový nákyp necháme chvilku prochladnout, pak ho poprášíme moučkovým cukrem a podáváme ještě vlažný.
Poznámka k receptu
Originální clafoutis se připravuje z hodně tmavých (černých) třešní, které můžete předem ochutit trochou griotky nebo jiného aromatického alkoholu. Výborné jsou i višně a kopeček šlehačky na ozdobení.
Načítám komentáře...