Čokoládové vafle se zmrzlinou
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 170 gramů
- cukr krupice 120 gramů
- kakao 40 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- máslo 150 gramů
- podmáslí 100 mililitrů
- čokoláda hořká 50 gramů
- vejce 2 kusy (velká)
- vanilkový extrakt 1 lžička
- sůl 1 špetka
Kávová omáčka:
- káva 125 mililitrů (silná)
- cukr krupice 70 gramů
- kakao 25 gramů
- čokoláda hořká 40 gramů
- máslo 30 gramů
K podávání:
- mandarinky 2 kusy
- zmrzlina (vanilková)
Postup přípravy
1. Připravte omáčku. nejlepší je, když se trochu rozleží. V rendlíku smíchejte kávu, cukr a prosáté kakao, Prošlehejte je a pomalu přiveďte k varu. Pak směs bez míchání vařte asi 30 vteřin, stáhněte ji z plotny a zašlehejte nasekanou čokoládu a máslo. Šlehejte, dokud omáčka nebude zcela hladká.
2. Rozehřejte máslo a nechte ho zchladnout. V míse smíchejte mouku, kakao, cukr, prášek do pečiva a sůl. V další misce rozšlehejte vejce, vmíchejte podmáslí a extrakt. Smíchejte suchou a tekutou směs, nakonec vmíchejte máslo a nasekanou čokoládu.
3. Rozpalte vaflovač a upečte vafle. nepřepečte je, musí zůstat měkké, krusta se vytvoří po chvíli až na talíři. Nám stačily 4 minuty, když se dělaly déle, tvrdly. podávejte se zmrzlinou, omáčkou a plátky nebo klínky mandarinky
Poznámka k receptu
Tmavé těsto je plné nasekané čokolády, která dodá příjemný akcent i omáčce. tyhle vafle nejsou příliš sladké, proto je něčím „vylepšete“. ideální je vanilková zmrzlina.
Načítám komentáře...