Croissanty z plundrového těsta
Seznam surovin
- mouka pšeničná polohrubá 500 gramů
- vejce 2 kusy
- mléko 200 mililitrů
- droždí 40 gramů
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 špetka
- máslo 250 gramů
- mouka pšeničná hladká (na vál)
- mák
- ořechy vlašské
- cukr
Postup přípravy
Do vlažného mléka rozdrobte droždí, vmíchejte lžíci mouky a cukr. Nechte na teplém místě vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte sůl, vejce a vzešlý kvásek. Zpracujte na vláčné těsto. Zakryjte utěrkou a nechte při teplotě asi 18°C kynout. Zároveň vyndejte kostku másla a dejte ji k míse, aby získalo stejnou teplotu jako těsto.
Z vykynutého těsta vyválejte na vále poprášeném hladkou moukou čtverec o hraně asi 32 cm. Do středu položte kostku másla, strany přes něj přeložte podobně jako obálku, poprašte moukou a rozválejte na pruh.
Pruh těsta přeložte třikrát, zakryjte fólií a nechte v chladu 15 minut odležet. Potom těsto znovu rozválejte, natřikrát přeložte a dejte opět do chladu na 15 minut. Postup ještě jednou opakujte. Při rozvalování těsto vždy dobře podsypávejte moukou, aby se nelepilo na vál. Po třetím rozválení nechte těsto na vále, zakryjte ho namočenou a dobře vyždímanou utěrkou (aby neokoralo) a nechte na vále asi půl hodiny kynout.
Nakynuté těsto tence vyválejte na pomoučněném vále na plát silný asi 7 mm a nakrájejte ho rádlem na trošku delší trojúhelníky.
Mletý mák smíchejte s mletými ořechy a cukrem. Každý trojúhelník posypte nádivkou a stočte do rohlíčků. Rohlíčky rozložte na plech vyložený pečicím papírem a zakryté utěrkou nechte ještě krátce kynout. Vložte plech do předem vyhřáté trouby a rohlíčky pečte 20-30 minut při teplotě 180°C.
Poznámka k receptu
Croissanty lze připravit na několik způsobů. Nejobvyklejší jsou prázdné, ale můžete je také naplnit nasladko strouhanou čokoládou, skořicovým cukrem nebo medem, naslano pak bylinkami, sýrem či šunkou.
Načítám komentáře...