Cuketové scones s rybízem
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 190 gramů
- rybíz červený 100 gramů
- cuketa 80 gramů
- máslo 70 gramů (studené)
- smetana zakysaná 70 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1 lžíce
- cukr třtinový 70 gramů
- vejce 1 kus
- vanilkový extrakt 1 lžička
Podávání:
- džem (jahodový)
- creme fraîche (nebo zakysaná smetana)
Postup přípravy
1. Troubu předehřejte na 200 °C. Plech vyložte pečicím papírem. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva a třtinový cukr. Nastrouhejte máslo, přidejte je do moučné směsi a rukama vypracujte směs podobnou drobence. V jiné misce prošlehejte vejce, zakysanou smetanu, nahrubo nastrouhanou cuketu a vanilkový extrakt.
2. Promíchejte mokré a sypké suroviny a vypracujte kompaktní těsto. Nakonec přidejte kuličky červeného rybízu a opatrně je zapracujte do těsta. Vytvořte z něj vysokou placku podobnou disku, vykrájejte kulatým tvořítkem jednotlivé scones a pečte asi 15 minut. Hotové bochánky nechte zchladnout a podávejte s jahodovým džemem a crème fraîche.
Poznámka k receptu
Cuketa je nejlepší přítel dezertů - dodá jim vláčnost a jemnost, jinak se ale skvěle maskuje. Tyhle bochánky navíc mají všechno, co od moučníku chceme: rozplývají se na jazyku, přitom mají výraznou chuť. Zkuste je i s jiným ovocem.
Načítám komentáře...