Bramborový chlebíček
Seznam surovin
- ovoce sušené 300 gramů (směs - nakrájené datle, fíky, meruňky, papája, ananas, rozinky, aj.)
- mouka pšeničná polohrubá 180 gramů
- cukr hnědý 150 gramů
- tuk 100 gramů
- brambory 200 gramů (vařené ve slupce, oloupané)
- vejce 1 kus
- kypřící prášek do pečiva 1 balení
- citronová kůra 1/2 lžičky (nastrouhaná)
- sůl 1 špetka
- tuk 1 lžíce (na vymazání formy)
- strouhanka 2 lžíce (na vysypání formy)
- cukr moučkový 1 lžíce (na posypání)
Postup přípravy
V míse vyšleháme změklý tuk s polovinou hnědého cukru a žloutkem do pěny. Přišleháme jemně nastrouhané nebo prolisované brambory a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Vmícháme nakrájené sušené ovoce a nastrouhanou citronovou kůru.
Z vaječného bílku ušleháme sníh a na závěr do něj zašleháme špetku soli a zbylou polovinu hnědého cukru. Tuhý sníh přidáme do připraveného těsta a zlehka promícháme. Těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy na chlebíček, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180°C a pečeme 30 minut. Pak teplotu snížíme na 160°C a chlebíček pečeme ještě asi 30 minut.
Zda je těsto propečené, zjistíme zapíchnutím špejle do jeho středu. Po vytažení musí špejle zůstat suchá a čistá, bez drobečků. Upečený chlebíček po vychladnutí vyklopíme z formy a poprášíme ho moučkovým cukrem. Podáváme ho nakrájený na plátky, případně ještě doplněný kopečkem čerstvě ušlehané smetany.
Poznámka k receptu
Sušené ovoce bude šťavnatější a báječně voňavé, když je před zapracováním do těsta namočíte do rumu.
Načítám komentáře...