Celozrnné žemličky s rozinkami
Seznam surovin
- mouka celozrnná 250 gramů
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- cukr hnědý 30 gramů
- droždí 1 balení (sušené)
- mléko 350 mililitrů
- sůl 1/2 lžičky
- máslo 60 gramů
- skořice 1/2 lžičky (mletá)
- rozinky 150 gramů
- mouka (na vál)
- mléko (na potření)
Postup přípravy
Oba druhy mouky prosejte a smíchejte se solí. Máslo nakrájejte na kousky a spolu s moukou rozemněte na drobenku. Přimíchejte droždí, cukr, oprané a osušené rozinky a skořici.
Vlažné mléko vlijte do drobenky a hnětacími nástavci nebo vařečkou zpracujte těsto. Potom ho přendejte na pomoučený vál a zpracovávejte rukama (asi 10 minut), dokud se nepřestane lepit. Těsto přikryjte čistou utěrkou a nechte hodinu kynout.
Vykynuté těsto znovu rukama propracujte, uválejte z něj váleček a nakrájejte na 10 stejných dílů. Z každého dílu vytvarujte bochánek, položte na pečicím papírem vyložený plech, všechny bochánky přikryjte a nechte opět na teplém místě kynout (asi půl hodiny).
Potom kousky potřete vlažným mlékem, plech vložte do trouby vyhřáté na 220 °C a žemličky upečte dozlatova (10 - 15 minut). Nechte je vychladnou nejlépe na drátěné mřížce.
Načítám komentáře...