CITRONOVÉ MADLENKY I
Seznam surovin
- mouka pšeničná hladká 175 gramů (+ na vysypání formy)
- cukr krupice 130 gramů
- máslo 120 gramů (+ na vymazání formy)
- vejce 3 kusy
- citronová kůra (z 1 citronu)
- kypřící prášek do pečiva 1 lžička
- sůl 1 špetka
Poleva:
- cukr moučkový 150 gramů
- šťáva citronová 1 lžíce
- voda 2 lžíce
Postup přípravy
1. Formu na madlenky vymažte máslem, vysypte moukou a odložte do lednice. Máslo rozpusťte a nechte zchladnout. Vejce vyšlehejte s cukrem a solí do pěny, pak jemně vmíchejte mouku a prášek do pečiva a nakonec přidejte citronovou kůru a zchladlé máslo. Promíchejte a dejte alespoň na 1 hodinu chladit do lednice (klidně ale těsto připravte i den předem, vydrží).
2. Odležením těsto zhoustne, ale nebojte se, je to v pořádku. Lžící ho nandejte do formiček (mělo by dosahovat asi do ¾) a prsty jemně uhlaďte do stran. Pečte v troubě předehřáté na 210 °C asi 8–9 minut. Hotové madlenky mají pevnou krustičku, pořád ale trochu pruží.
3. V misce smíchejte moučkový cukr, citronovou šťávu a vodu. Štětec nebo mašlovačku namočte do polevy a ještě teplé madlenky jí potřete. Pokud polevu máte hodně rádi, můžete nechat i silnější vrstvu. Nechte madlenky zchladnout a podávejte je posypané moučkovým cukrem. Nejlépe chutnají čerstvé.
Poznámka k receptu
Tohle jsou bezkonkurenčně nejlepší madlenky na světě – lehce nakyslé a perfektně nadýchané. Než se rozplynou na jazyku, díky jemnému glazování jemně křupnou.
24 ks
Načítám komentáře...