Čokoládové košíčky I
Seznam surovin
Těsto:
- mouka pšeničná hladká 1,5 hrnku
- kypřící prášek do pečiva 1/4 lžičky
- jedlá soda 2 lžičky
- kakao 1/2 hrnku
- sůl 1 špetka
- máslo 3 lžíce (změklé)
- cukr krupice 1 hrnek
- vejce 2 kusy
- vanilkový extrakt (několik kapek)
- mléko 1 hrnek
Krém:
- čokoláda 340 gramů (nasekaná na kousky)
- smetana na šlehání 250 mililitrů
Postup přípravy
1. Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky. Do mísy prosejte mouku, prášek do pečiva, sodu, kakao a sůl. Dejte stranou.
2. V jiné větší míse ušlehejte máslo s cukrem do lehké, nadýchané směsi. Po jednom přidávejte a vždy dobře zašlehejte vejce, nakonec vmíchejte vanilku. Ke směsi střídavě přimíchávejte mouku a mléko. Nakonec promíchejte se sypkými surovinami.
3. Těsto rozdělte do košíčků (plňte je nejvýš asi do výšky, pečením těsto totiž hodně vyběhne).
Pečte při 175 °C 15 až 17 minut, vyzkoušejte špejlí, jestli je těsto propečené.
4. Krém: Nalámanou čokoládu v míse přelijte horkou smetanou, promíchejte a poté ji nechte rozpustit. Míchejte do zchladnutí. Nechte vychladit a nakonec vyšlehejte.
5. Až košíčky vychladnou, buď je potřete krémem, nebo ho na košíčky ozdobně nastříkejte pomocí cukrářského sáčku.
Poznámka k receptu
TIP: Košíčky můžete ozdobit cukrářským zdobením a čokoládovými či cukrovými vajíčky, případně bonbony ve tvaru malých vajíček.
Načítám komentáře...