Čokoládové lanýže s vanilkou
Seznam surovin
- čokoláda hořká 200 gramů
- smetana na šlehání 150 mililitrů
- cukr hnědý 50 gramů
- vanilka 1 dílek (kousek vanilkového lusku)
- kakao 50 gramů
- máslo 50 gramů
- citronová kůra 1 lžička
- vanilka 1/4 lžičky (dužina z lusku)
- likér Griotka 20 mililitrů
- kakao (na obalení)
- čokoláda 100 gramů (na polevu)
- kakaové máslo 25 gramů (nebo ztužený tuk, na polevu)
Postup přípravy
V kastrůlku svařte smetanu ke šlehání s cukrem a vanilkovým luskem.
Lusk vyndejte, tekutinu nalijte do ohnivzdorné misky, přidejte do ní nalámanou čokoládu, kakao, máslo, citronovou kůru a griotku. Vše dobře rozmíchejte, postavte do nádoby s teplou vodou (teplota vody v nádobě by měla mít maximálně kolem 50 °C, rozhodně se nesmí vařit!) a míchejte
tak dlouho, dokud není hmota hladká a lesklá. Misku zakryjte a nechte do druhého dne při teplotě asi 15 °C ztuhnout.
Pak z hmoty tvořte pomocí dvou lžiček noky, naskládejte je na tác vyložený pečicím papírem a dejte ztuhnout do lednice.
Ve vodní lázni rozehřejte kakaové máslo nebo ztužený tuk a nalámanou čokoládu, vychlazené noky v ní po jednom namáčejte a ihned obalte v kakau. Nechte je opět na pečicím papíře ztuhnout.
Hotové bonbony vložte do ozdobných papírových košíčku. Uchovávejte v chladu a do týdne spotřebujte.
Poznámka k receptu
Bonbony nemusíte obalovat v kakau, stačí je ozdobit bílou čokoládou nebo kouskem mandle, ořechu, či kandovaným ovocem.
Načítám komentáře...