Datlové kuličky I
Postup přípravy
1. Ve foodprocesoru rozmixujte mandle. Můžete je podrtit téměř dohladka, ale i nahrubo, větší kousky mandlí jsou naopak vítané. Použít můžete i mlýnek na ořechy nebo už hotovou mandlovou mouku.
2. Jakmile máte nadrcené mandle, pusťte se do datlí. Mixujte na nejvyšší výkon, máte-li prostornější nádobu, budou se datle lépe drtit, pokud bude nádoba plnější. Datlím to bude chvíli trvat, po pár minutách se poddají, ztratí svůj původní tvar a samy se začnou slepovat do kuliček. V tu chvíli přestaňte mixovat a promněte jednu kuličku mezi prsty - měla by být měkká a lepivá.
3. Přidejte rozmixované datle k mandlím a rukama je pořádně prohněťte, aby se rovnoměrně spojily. Pak z hmoty vyválejte kuličky, množství by mělo stačit na 20 větších nebo 30 menších kuliček. Část obalte v kakau, část v namletém kokosu a zbytek v nasekaných pistáciích.
Poznámka k receptu
- MÍSTO MANDLÍ můžete do základu použít jakékoliv ořechy – vlašské, lískové, kešu nebo i makadamové či pekanové.
- MANDLE ČI OŘECHY můžete před rozdrcením krátce nasucho opražit nebo dát na pár minut do rozpálené trouby, jejich chuť bude intenzivnější.
- ČÁST OŘECHŮ můžete nahradit jinou surovinou – třeba nadrobenými máslovými sušenkami, čokoládou nebo rozdrcenými nesolenými preclíky. Pak už ovšem cukroví nebude bezlepkové.
- POKUD MÁTE RÁDI výraznější chutě, zkuste datlový základ okořenit. Nabízí se skořice, rozdrcený hřebíček, perníkové koření nebo nasekaná pomerančová kůra, zkrátka co máte rádi.
- POINTA SE SKRÝVÁ v obalování kuliček, z jednoho základu tak můžete získat spoustu druhů. Zkuste hoblinky bílé čokolády, sezamová nebo nasekaná slunečnicová semínka, vanilkový nebo skořicový cukr, kakaové boby, možnosti jsou (téměř) nekonečné.
- KOMBINACE DATLÍ A OŘECHŮ je poměrně sytá, i na to pamatujte.
Načítám komentáře...