Domácí karamely
Seznam surovin
- cukr krupice 295 gramů
- smetana na šlehání 240 mililitrů
- sirup kukuřičný 80 gramů
- máslo 70 gramů
- olej (rostlinný na potření)
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
1. Zapékací misku o rozměru 20 x 20 cm vyložte alobalem a potřete tenkou vrstvou oleje. Smetanu i máslo vyndejte z lednice aspoň 1 hodinu před přípravou, aby měly pokojovou teplotu. V hrnci o objemu 4 litry smíchejte kukuřičný sirup, cukr, sůl a 60 ml vody a na středním plamenu za stálého míchání zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Nenechte se zmást tím, že směs v hrnci tvoří jen nízkou vrstvu, velký hrnec má svůj význam.
2. Štětcem nebo mašlovačkou namočenou ve vodě smyjte krystalky cukru, které se usadily na stěnách rendlíku. Do hrnce vložte cukrářský teploměr (dávejte pozor, ať se nedotýká dna, hodnoty by byly zkreslené) a bez míchání zahřejte na 160 °C. Cukr ke konci může lehce zezlátnout, ale v žádném případě nesmí ztmavnout nebo se připalovat.
3. Jakmile dosáhnete požadované teploty, opatrně vlijte do hrnce smetanu a máslo. Směs bude trochu stříkat, bublat a zvětšovat objem, právě teď oceníte velký hrnec. Za častého míchání karamel zahřejte na 124°C a pak ihned přelijte do připravené mísy. Nechte alespoň 4 hodiny tuhnout při pokojové teplotě a pak plát karamelu opatrně vyndejte, stáhněte alobal a přemístěte na prkénko potažené pečicím papírem. Nakrájejte karamely a každou zvlášť zabalte do pečicího papíru, dřív nebo později se totiž určitě slepí.
Načítám komentáře...