Domácí žužu
Seznam surovin
- cukr krupice 1,5 hrnku
- sirup kukuřičný 1 hrnek
- želatina 2,5 lžíce (mletá)
- kakao 2 lžíce
- potravinářské barvivo 1 špetka (hnědé)
- sůl 1 špetka
- cukr moučkový (na vysypání pekáčku)
Postup přípravy
Želatinu smícháme s 1 dl studené vody a necháme asi 15 minut nabobtnat. Pekáček o rozměrech 20 x 30 cm vysypeme moučkovým cukrem.
Do hrnce nasypeme cukr, přidáme kukuřičný sirup (glukózu), špetku soli a 1 dl vody smíchané s barvivem, promícháme a na slabém plameni necháme ohřát, dokud se cukr nerozpustí. Krystaly cukru ze stran hrnce opatrně setřeme stěrkou. Pak teplotu zvýšíme na maximum a v okamžiku, kdy směs dosáhne 118 °C, ji ihned odstavíme z ohně, jinak začne tuhnout.
Připravenou směs pomocí elektrického šlehače zašleháme do nabobtnalé želatiny. Rychlost šlehání postupně zvýšíme na maximum a šleháme 10 minut. Když směs zbělá a nabude asi trojnásobně, nalijeme ji do připraveného pekáčku a když ztuhne, zasypeme ji kakaem a nakrájíme na kostky nebo z ní vykrájíme různé tvary formičkou.
Poznámka k receptu
1 hrnek = 2,5 dl
Načítám komentáře...