Hnětýnky
Seznam surovin
- vejce 5 kusů
- cukr moučkový 250 gramů
- máslo 250 gramů
- mouka pšeničná hladká 250 gramů
- kypřící prášek do pečiva 1/2 balíčku
Na polevu:
- cukr moučkový 160 gramů (nebo až 200 g, podle velikosti bílku)
- bílek 1 kus
- šťáva citronová 1 lžička
Na ozdobení:
- cukrářské zdobení (kytičky apod.)
Postup přípravy
V míse utřeme žloutky s cukrem a změklým máslem do světlé pěny. Přimícháme do ní mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh ušlehaný z bílků.
Těsto rozetřeme na plech vyložený papírem na pečení, vložíme ho do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 10 minut.
Mezitím připravíme polevu. Moučkový cukr dvakrát prosejeme, přidáme bílek a citronovou šťávu a vše třeme větší plochou vařečkou, dokud nevnikne hladká hustá leská bílá poleva (trvá to 15 - 20 minut).
Z upečeného vychladlého plátu vykrojíme formičkami různé tvary (kolečka, srdíčka apod.), které ozdobíme připravenou polevou a cukrářskými ozdobami a necháme zaschnout.
Poznámka k receptu
- Na Strakonicku, odkud hnětýnky pocházejí, se tradičně pečou ve zvláštních malých kulatých formičkách o průměru 10 - 12 cm.
- Na ozdobení můžete využít i barevné želatinové bonbóny, které nakrájíte na potřebné malé kousky a sestavíte z nich na hnětýnkách tvary kytiček.
Načítám komentáře...